Hamppuöljy – Kaikki mitä tarvitset tietää 2017!

Hamppuöljy tai hampunsiemenöljy on öljyuute hampun tuoreista siemenistä. Hamppuöljyn terveysvaikutukset ja käytöt ovat monipuoliset. Hamppuöljyn hyödyt ruokavaliossa ja kauneudenhoidossa ovat tieteellisesti todistetut, ja tässä artikkelissa käymme läpi hamppuöljyn lukuisat terveysvaikutukset ja käyttötavat.


Hamppuöljyn terveysvaikutukset

hamppuoljy

Mikä tekee hamppuöljyn terveelliseksi?

Hampunsiemenöljy sisältää runsaasti proteiinia, kuitua sekä terveellisiä
rasvoja (omega 3,6). Hamppuöljy sisältää myös hyödyllisiä mineraaleja kuten magnesiumia, sinkkiä, kalkkia, rautaa, fosforia ja E-vitamiinia. Omega-rasvat auttaa muun muassa vahvistamaan vastustuskykyä, parantamaan verenkiertoa ja pitämään ihon terveenä ja nuorena.

Muut terveysvaikutukset:

 

1. Edistää ihon, hiuksien ja kynsien terveyttä

Hamppuöljy auttaa pitämään ihosi kosteustasapainon hyvässä kunnossa ja lievittää ihon ärsytystä ja kutinaa. Hamppuöljy sisältää myös happoja jotka auttavat pitämään ihosi pehmeänä, nuorena ja kosteana. Tämän takia hamppuöljyä käytetään paljon muun muassa hiustenhoidossa ja ihonhoidossa kasvoille ja keholle (esim. akne, atooppinen iho, psoriasis). Käsittelemme hamppuöljyn käytöt myöhemmin tässä artikkelissa.

2. Edistää sydämen terveyttä

Hamppuöljyn sisältämät terveelliset rasvat ovat hyödyllisiä sydämen ja suoniston hyvinvoinnille. Kyseiset rasvat voivat myös vähentämää riskiä kroonisille sydän –ja verisuonisairauksille.

3. Hyvää ravintoa aivoillesi

Hamppuöljyn sisältämät rasvat ja hapot ovat tarpeellisia aivojen kehittymiseen ja optimaaliseen suorituskykyyn.

4. Auttaa pitämään kehosi hormonitasot tasapainossa

Hamppuöljyn sisältää gammalinoleenihappoa joka auttaa stimuloimaan kehosi hormonitasoja pysymään terveellisinä.

5. Auttaa alentamaan kolesterolitasoja

Omega 3 ja 6 rasvahapot edistävät kehosi aineenvaihduntaa joka puolestaan johtaa matalampaan kolesterolitasoon.

6. Hyvä vaihtoehto diabeetikoille

Matalan hiilihydraatti –ja sokeripitoisuutensa ansiosta hamppuöljy sopii hyvin rasvaksi esimerkiksi diabeetikoille.

7. Auttaa lievittämään psoriasiksen, aknen ja atooppisen ihon oireita

Psoriasis johtuu riittämättömästä määrästä omega-6 rasvahappoja kehossa. Tämän takia hamppuöljy soveltuu psoriasiksen hoitoon ja lievittämiseen. Kosteuttavan ja hoitavan ominaisuuden ansiosta hamppuöljy soveltuu myös lievittämään oireita mikäli sinulla on atooppinen iho tai akne.


Hamppuöljyn käyttö

Hamppuöljy on monipuolinen tuote jota voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Lukuisien terveysvaikutuksiensa ansiosta hamppuöljyä käytetään muun muassa eri ihotautien hoitoon. Tuotetta voidaan käyttää niin sisäisesti (ruokavaliossa) kuin ulkoisesti (esim. iholle ja hiuksiin). Hamppuöljy on myös suhteellisen yleinen ainesosa monessa kosmetiikkatuotteessa niin kuin esimerkiksi tietyissä kosteutusvoiteissa, huulirasvasoissa ja hierontaöljyissä.

Joitain hamppuöljyn lukuisista käytöistä ovat muun muassa:

Käyttö iholle

Hamppuöljyä voidaan käyttää ihonhoidossa esim. suihkun jälkeen kuivalle iholle antamaan iholle kosteutta ja parantamaan verenkiertoa. Hamppuöljyä voidaan myös käyttää kasvoille ihon puhdistukseen ja meikin poistoon sekä lievittämään ärsyyntynyttä ihoa tai esim. aknea.

Käyttö ruokavaliossa

Hamppuöljyä ei voi lämmittää kovin korkeassa lämmössä, mutta se sopii mainiosti esimerkiksi öljyksi salaatteihin ja muihin kylmäruokiin.

Hamppuöljy hiuksiin

Hampunsiemenöljy tuo myös lukuisia hyötyjä hiuksille ja on sen takia mainio luonnollinen hoitoaine. Hamppuöljyn hyödyt hiuksille ovat muun muassa:

  • Kosteuttaa tehokkaasti hiuksia ja päänahkaa.
  • Edistää hiusten kasvua.
  • Vahvistaa hiuksia ja vähentää hiuksien vaurioitumista.

 

Hamppuöljyä voidaan käyttää sellaisenaan hoitoaineena tai shampoona. Tarkemmat ohjeet eri tapoihin käyttää hamppuöljyä hiuksiin löydät englanniksi täältä.


Hamppuöljy sivuvaikutukset

Hamppuöljy on yleisesti turvallinen ja hyvin siedetty tuote. Harvoissa tapauksissa hamppuöljyn käyttö voi kuitenkin johtaa esimerkiksi lieviin ruoansulatusvaivoihin. Hyvin harvinaisissa tapauksissa hamppuöljy saattaa antaa käyttäjälleen lievän huumaussensaation tapauksissa joissa käyttäjä kyseessä on THC:lle yliherkkä henkilö.


Annostus

Suositeltu päivittäinen annostus hamppuöljylle on 1-2 ruokalusikallista päivässä.


Hamppuöljy koiralle?           hamppuoljy-koiralle

Myös koirasi hyötyy hamppuöljyn tuomista terveysvaikutuksista, ja täten on täysin turvallista syöttää hamppuöljyä koiralle. Muista kuitenkin, että hamppuöljyä ei saa lämmittää vaan pitää syöttää sellaisenaan. Suositeltu annostus on noin 1 -2 ruokalusikallista hamppuöljyä jokaista kiloa koiranruokaa kohden.


lue myös:

Kookosöljy

Maca Jauhe


lähteitä & Lisää aiheesta (Englanniksi)

http://www.seedguides.info/hemp-oil/

http://articles.mercola.com/herbal-oils/hemp-oil.aspx

https://www.zliving.com/wellness/natural-remedies/9-health-benefits-of-hemp-oil-that-you-should-know