Onko kookosmaito terveellistä?

Tämän artikkelin aihealue on kookosmaidon terveellisyys. Käymme läpi kookosmaidon yleisimmät terveysvaikutukset ja paljastamme miksi kookosmaito on erinomainen ja terveellinen lisä ruokavalioon. Listaamme myös helppoja tapoja käyttää kookosmaitoa arjessa.

kookosmaito ja terveys

Kookosöljyn tavoin, kookosmaidon terveellisyys on ajoittain ollut kyseenalaisena sen korkean rasvapitoisuuden takia. On yleistä että korkea rasvapitoisuus yhdistetään epäterveellisyyteen kuten korkeihin kolesterolitasoihin. Kookosmaito on kuitenkin järkevissä määrin nautittuna terveellinen osa ruokavaliota. Kookosmaito voi auttaa muun muassa alentamaan kolesterolia ja verenpainetta, sekä vähentämään sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskiä. Kookosmaitoa kannattaa kuitenkin nauttia suhteellisen pienissä määrin verrattuna esimerkiksi tavalliseen maitoon sen korkean kaloripitoisuuden takia.


Vinkki! Kookosmaito ei sisällä maitoa, laktoosia, soijaa, jyviä tai pähkinöitä. Kookosmaito on täten hyvä vaihtoehto myös allergikoille ja vegaaneille.


Kookosmaidon terveysvaikutukset

Vitamiini –ja kuiturikas kookosmaito edistää sopivissa määrin nautittuna terveyttä muun muassa seuraavin tavoin:

 

  1. Edistää lihasten kasvua ja auttaa rasvanpoltossa.

Kookosmaidon sisältämät rasvahapot lisäävät energiatasoja ja auttaa parantamaan suorituskykyä. Kookosmaidossa on myös muun muassa magnesiumia joka auttaa lihasten palautumisessa. Ravitsevan koostumuksensa takia kookosmaito pitää myös kylläisenä jolloin riski ylisyönnille vähenee.

 

  1. Parantaa ruuansulatusta ja suoliston vointia

Terveellisten rasvojen ja elektrolyyttiensä ansiosta, kookosmaito parantaa suoliston terveyttä ja ehkäisee mahan ärsyyntymistä.

 

  1. Auttaa hallitsemaan verensokerin tasapainoa

Rasvapitoisuuden ansiosta kookosmaito auttaa hidastamaan sokerin vapautusta verenkiertoon, joka parantaa insuliinin tasapainoa ja voi täten ehkäistä esimerkiksi diabeettestä.

 

  1. Virkistää ja ehkäisee väsymyksen tunnetta

Kookosmaito sisältämien elektrolyyttien ja rasvahappojen ansiosta, juoma antaa aivoillesi energiapotkun joka auttaa jaksamaan paremmin ilman väsymyksen tunnetta.

 

  1. Parantaa ihon ja hiuksien terveyttä

Kookosmaidon sisältämä rasva voi auttaa vahvistamaan ja edistämään hiuksien ja ihon terveyttä. Kookosmaito voi auttaa myös hilseen ja ärsyyntyneen ihon hoidossa.

 

Vinkkejä kookosmaidon käyttöön

Kookosmaito kahvikermana

Tarvitset:

  • 1 purkki kookosmaitoa
  • 2 ruokalusikallista kookosöljyä
  • Vaniljamaustetta
  • Hunajaa

Sekoita ainesosat huolellisesti ja lisää mustaan kahviin.

Kookosmaito marjojen kera

Asettele haluamasi marjoja kulhoon ja kaada kookosmaitoa päälle. Lisää hunajaa ta sokeria makusi mukaan. Toimii erinomaisesti esimerkiksi jälkiruokana.


Lähteitä & Lisää aiheesta:

https://draxe.com/coconut-milk-nutrition/

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-coconut-milk


 Katso myös:

Kookosöljyn terveellisyys

Raakasuklaan terveysvaikutukset – 5 Huikeaa hyötyä!