kookosoljyn terveellisyys

Kookosöljyn terveellisyys & haitat

Kookosöljyn terveellisyys & haitat

Kookosöljyn terveellisyys sisäisessä käytössä on ollut keskustelunaiheena kauan. Tuotteen puolestapuhujat viittaavat sen lukuisiin hyötyihin muun muassa ihonhoidossa (esim. aknen hoidossa), hiuksien hoidossa ja ruoansulatuksessa. Kookosöljyyn skeptisesti suhtautuvat viittaavat tuotteen korkeaan rasvapitoisuuteen ja kuinka tämä voi johtaa terveysongelmiin.

(Huom. Tämä artikkelin käsittelee vain kookosöljyn sisäistä käyttöä)

Miksi kookosöljyn terveellisyyttä on kritisoitu?

Kookosöljyn sisäisen käytön seurauksena on parannetut HDL-kolesterolitasot (hyvä kolesteroli) ja LDL-kolesterolin (huono kolesteroli) parannettu laatu. Kookosöljy saattaa täten nostaa yleisiä kolesterolitasoja, jonka takia sen sisäisen käytön terveellisyyttä on ajoittain kyseenalaistettu. On kuitenkin muistettava, että kookosöljyn aiheuttama nousu kolesterolitasoissa on pääsijaisesti seuraus hyvän kolesterolin karttumisesta. Täten kookosöljyn vaikutus kolesteroliin ei ole huolen aihe, päinvastoin on todettu että maissa joissa kookosöljyä kulutetaan eniten, ilmenee pienimmät riskit sydäntaudeille.

Kookosöljyn haitat voivat myös perustua allergisiin reaktioihin. Jotkin saattavat oireilla esim. löysällä mahalla sisäisen käytön jälkeen. Täten kannattaa aloittaa pienillä annoksilla, jotta ikäviä yllätyksiä ei tule vaikka allergiset reaktiot kookosöljylle ovat harvinaiset.

 

Miten käyttää kookosöljyä  terveellisesti?

(Huom. Tämä artikkelin käsittelee vain kookosöljyn sisäistä käyttöä)

Kookosöljyn nopean yleistymisen takia sen terveellisyyttä ei ole vielä tutkittu suurissa määrin. Tämän takia suosittelemme, että tuotteen sisäisessä käytössä mieluummin käytetään vähemmän kuin enemmän. Suurin osa kookosöljyn nimetyistä haitoista pätee kuitenkin lähinnä vain jos ruokavalio muuten on epäterveellinen, jos sattuu olemaan tuotteelle allerginen tai jos käyttää tuotetta sisäisesti liian suurissa määrin.

Kookosöljyn rasvapitoisuus on kuitenkin korkea, ja näin ollen kookosöljyn sisäinen käyttö ei ole terveellistä mikä ruokavaliossasi on valmiiksi korkea rasvapitoisuus. Rasva ei ole missään muodossa terveellistä liiallisissa määrin. Täten kookosöljy soveltuu korvikkeena mutta ei lisukkeena muille öljyille ruokavaliossasi.

Kannattaa myös muistaa, että kaikkia öljyjä yleensä kannattaa kuluttaa sisäisesti kohtuullisissa määrin. Jotta kookosöljyn terveyshyödyt voidaan kokea parhaiten, on suositeltu annos noin 2 ruokalusikallista päivässä, olettaen että tämä ruokavalio muuten on terveellinen ja vähä-rasvainen.

Käytä aina mahdollisimman laadukasta kookosöljyä saavuttaaksesi toivotut tulokset. Paras kookosöljy sisäisessä käytössä on kylmäpuristettu kookosöljy.


Katso myös:

Kookosöljyä kahviin – Energiapommi vailla vertaa!

31 tapaa käyttää kookosöljyä!